Keresés ebben a blogban

2010. április 6., kedd

Könnyű Túrótorta


Ezt a receptet egy női magazin főzési rovatában találtam. A sokak által lesajnált műfaj sokszor valódi gasztro-kincseket rejt, legalábbis a magamfajta lelkes kezdő számára. Az alapreceptet aztán saját ízlésünk szerint módosítottam egy picit és utána már csak a sikert kellett learatnom.

Először Virágvasárnap sütöttem meg kedves barátaink tiszteletére, majd ezt követően  Húsvét vasárnap ismét - ezúttal a családom örömére. A torta neve duplán találó, mert nem csak elkészíteni könnyű, de túl sok kalóriát sem tartalmaz, liszt pedig nincs benne egyáltalán.

Hozzávalók:

 6 tojás
25 dkg cukor
1 zacskó vaníliaízű pudingpor
50 dkg zsírszegény túró
60 dkg zsíros túró
1 citrom reszelt héja
2 zacskó mazsola
1 zacskó bourbon vaníliás cukor (vagy 1 szál valódi vaníliarúd belseje)
1 doboz 20%-os tejföl (175 gr)

A tojások sárgáit a cukorral, a vaníliáscukorral, a pudingporral és a citrom reszelt héjával alaposan összekeverjük, majd a tejfölt és a kétféle túrót a mazsolával együtt hozzáadjuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és laza mozdulatokkal a túrós masszához adjuk. Az egészet beleöntjük egy 26-28 cm-es kapcsos tortaformába, melyet előzőleg vajjal alaposan kikentünk és némi liszttel megszórtunk. A tortát előmelegített sütőben 180 fokon kb. 1 teljes órát sütjük. Az óra elteltével jó, ha kivétel előtt tűpróbát végzünk és ha kell még tovább sütjük. Ha megsült a kikapcsolt sütő ajtaját kinyitjuk és még kb. negyed órát ott pihentetjük. A tortaforma kapcsát kivételkor csak nagyon óvatosan lazítsuk meg, mert egyébként a torta könnyen megrepedhet.

Tálaláskor adhatunk hozzá valamilyen savanykásabb gyümölcs-szószt, pl. meggyből, ribizliből, áfonyából. Én az apósom igen kítűnő feketeribizli lekvárját főztem folyósra némi víz hozzáadásával. Az élvezetek teljesebb fokozása érdekében frissen felvert tejszínhabbal kínáltam.

1 megjegyzés: