Linzertészta
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
1 tojás sárgája
Töltelék
1kg alma durvára vágva
fahéj, szegfűszeg, vaníliás cukor
2 ek étkezési keményítő
A tészta alapanyagait összegyúrjuk és egy félórára min. a hűtőbe tesszük pihenni. Közben az almát meghámozzuk, durvára vágjuk és kevés vízben kompótot főzünk belőle. Amikor kész, a tésztát kb. 1/3-2/3 arányban kettéosztjuk és a nagyobbik feléből készített lapot egyenletesen egy kb. 26 cm átmérőjű cakkos szélű gyümölcstorta-formába egyengetjük, melyet előzőleg alaposan kivajaztunk. Az almatölteléket beleöntjük, majd a másik tésztából gyúrt lapot szépen ráterítjük és a széleinél alaposan összedolgozzuk, hogy sülés közben az almalé ne follyon ki. A tészta tetejét helyenként villával megszúkodjuk, hogy a keletkező gőz távozni tudjon. Előmelegített sütőnél 180 fokon kb. 50 percig sütjük.
A tészta egyébként alkalmas más töltetelékhez is. Így készíthető túróval, mákkal, meggyel, cseresznyével is. Az almatöltelék alá rakhatunk őrölt diót, mandulát és baracklekvárt is. Édesíthetjük mézzel, juharsziruppal vagy egyszerűen cukorral. Nálunk mindig egy kicsit diétásan készül- így akár szénhidrát diétát folytatók is bátran ehetik:-))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése