Hozzávalók:
Tészta
kb. 50 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tojás
3 dl tej
2.5 dkg élesztő (félcsomag)
Töltelék
20 dkg vaj
15 dkg cukor
és /vagy vaníliás cukor, dió, mazsola, fahéj
A kelt tésztához a langyos vaníliás tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és pár perc alatt felfuttatjuk. Közben a lisztet, a vajat, a cukrot összedolgozzuk az 1 tojással, majd a felfutott élesztőt is hozzáadjuk. Könnyed mozdulatokkal átdolgozzuk, ha túl ragadós lenne adunk még hozzá lisztet. Meleg helyen letakarva kb. fél órát kelesztjük. Ha szépen feljött, átgyúrjuk és egy kb. 50X40 cm-es lapot nyújtunk belőle. Ezt a lapot kenjük meg teljes felületén egyenletesen elosztva a vajas töltelékkel. Eztán, mint egy beiglit összetekerjük és az így kapott rudat kb. 6-7 cm-es darabora vágjuk.
A kisrudakat egy köralakú tortaformába helyezzük a kerülete mentén körbe, egymástól legalább 2-3 cm távolságra. Végül az utolsó darabot a forma közepére tesszük. Ismét kelesztés következik langyos helyen, melytől kb. egy fél óra, negyven perc múlva a rudacskák szépen megduzzadnak és a köztük hagyott hely eltűnik. A sütőt nem kell előmelegíteni, 180 fokon kb. 40-50 percig sütjük. Azért is szeretem ezt a kalácsot készíteni, mert ha kimarad a kelt tésztáknál szokásos tojássárgás felületkezelés sütés előtt, akkor sem tűnik fapadosnak:))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése