Keresés ebben a blogban

2010. december 30., csütörtök

Évvégi retrospektív - avagy mit sütöttem tavaly karácsonykor? Kókuszkocka


Ez egy vérbeli nagymama recept, ama bizonyos kockás kiskönyvől. Karácsonykor elmaradhatatlan volt és tulajdonképpen minden egyéb ünnepen is. Egyik nagy kedvencem és mostmár a nagyobbik fiamé is. Egyetlen hátránya, hogy bár a tésztája gyors és egyszerű, a mártogatás-forgatás elég macerás:-( Boltban is sok helyen árulják, de legtöbbször egyszerű piskóta tésztából méz nélkül és sokszor még a közepére kennek mindenféle élvezhetetlen és abszolút szükségtelen krémeket. Mióta azonban a sarki bolt látványpéksége hihetetlen módon az autentikus recept szerint naponta frisset süt - biztosított a napi ellátásunk:-)

Hozzávalók:

A tésztához
  • 50 dkg liszt
  • 30 dkg cukor
  • 9 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 4 evőkanál méz
  • 3 dl tejföl
  • 2-3 dl tej
  • 2 késhegyni szódabikarbóna


A krémhez
  • 16 dkg vaj
  • 2 dkg kakaó
  • 25 dkg cukor
  • 10 kanál tej
  • 1/2 dl rum


kb. 20 dkg kókuszreszelék

A tésztához a vajat és a mézet lassú tűzön felolvasztjuk. A tojást és cukrot habosra keverjük és a langyos mézes-vajat ehhez keverjük hozzá. A liszthez keverjük a szódabikarbónát és ezt és a többi adalékot a tojásos-cukros keverékhez adjuk apránként, amíg önthető keveréket kapunk. Egy kb. 38X24 cm-es tepsiben közepes tűznél (kb. 180 fok) sütjük. Ha megsült egyforma nagyságú kockákra vágjuk.

A krémhez az adalékokat összefőzzük. A tésztakockákat először ebbe, majd a kókuszreszelékbe forgatjuk. Száraz hűvös helyen hagyjuk egy kicsit megszáradni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése