Ez a recept a nővéremtől van, de én is mindig nagy sikert aratok vele - otthon és barátoknál egyaránt. A tepsit a Kookta-ban (www.kookta.hu) vettem és a lenti recept adagjainak 1.5-szerese kell bele, hogy szép telt legyen.
- 3-4 kanál méz
- 5 dkg vaj
Fentieket lassú tűzön együtt kell megolvasztani, majd kissé hagyni kell langyosra hűlni
Eközben :
- 5 dkg cukor
- 1 egész tojás
A cukrot és a tojást egymással habosra kikeverjük, majd a langyos olvasztott mézet és vajat hozzáadjuk. Fontos, hogy a mézes vaj már csak langyos legyen, különben összerántja a tojást.
Végül pedig az alábbiakat apránként hozzákeverjük.
- 35 dkg liszt
- kiskanál szódabikarbóna
- kb. 2 dl tej, hogy piskótasűrűségű legyen.
Ízlés szerint fahéjjal, szegfűszeggel, darabos dióval, a tetején fél/egész diókkal ízesíthetjük, díszíthetjük.
Kb. 170 fokon sütjük. Ha a sütő lassan melegszik fel, akkor érdemes előre bemelegíteni. Sütési idő általában a tészta vastagságától függően 45-55 perc. Ha a teteje már barnul, de a tűpróba még azt mutatja, hogy a belseje ragad, akkor tegyünk egy sütőpapírt rá és süssük tovább.
Ha a közepébe szúrt tűre már nem ragad tészta vegyük ki a sütőből, de hagyjuk még a tepsiben egy kicsit hűlni és csak később borítsuk ki.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése